Vijesti

SEAT provodi testiranja na zaposlenicima

SEAT će provoditi PCR testiranja na svojih 15.000 zaposlenika kako bi se osiguralo njihovo zdravlje i sigurnost te izbjegla zaraza bolešću COVID-19. Proizvođač automobila donio je odluku o postupnom ponovnom pokretanju aktivnosti s 27. travnjom te je, u okviru mjera za očuvanje zdravlja i sigurnosti, s predstavnicima sindikata postigao dogovor o provedbi PCR testiranja za identifikaciju virusa SARS-CoV-2. Dijagnostički PCR testovi najpouzdaniji su način za utvrđivanje je li osoba koja se testira zaražena bolešću COVID-19.

SEAT je prvo poduzeće u Španjolskoj koje će provoditi ovu vrstu testiranja. Drugim riječima, tjedno će se provoditi više od 3.000 PCR testiranja za zaposlenike u proizvodnim pogonima na lokacijama SEAT Martorell, SEAT Barcelona, SEAT Componentes i CROS (Centar za rezervne dijelove marke SEAT), kao i za ostatak stručnjaka unutar poduzeća, te će se također proširiti na druga poduzeća Volkswagen koncerna koja se nalaze u Španjolskoj. Proteklog je tjedna marka SEAT započela s testiranjima u trima zdravstvenim jedinicama na lokacijama Centra za održavanje vozila CARS (Martorell), SEAT Barcelona i SEAT Componentes.

Laboratorij, kojega su akreditirali Ministarstvo zdravstva i katalonska vlada, analizirat će testove bez utjecaja na javnozdravstvene aktivnosti, a njime će koordinirati odjel za medicinske usluge marke SEAT pod nadzorom dr. Bonaventure Cloteta, direktora instituta za istraživanje IrsiCaixa i člana odbora za znanost marke SEAT. Ovi su testovi dio opsežnog paketa preventivnih mjera, čiji je cilj očuvati zdravlje i sigurnost zaposlenika. Carsten Isensee, predsjednik uprave marke SEAT i potpredsjednik odjela za financije i IT, naglasio je sljedeće: „Sada, kada je najteža faza pandemije bolesti COVID-19 iza nas, suočavamo se s prvim koracima povratka u normalan život, no pri tome nipošto ne smijemo zaboraviti na sigurnost. Ključno je primjenjivati stroge zdravstvene i sigurnosne mjere kako bismo osigurali da povratak na radna mjesta bude potpuno siguran. Zahvaljujući odluci marke SEAT o ulaganju u program PCR testiranja, također pomažemo nadležnim zdravstvenim tijelima pri razumijevanju razmjera ove pandemije.” Dr. Bonaventura Clotet istaknuo je: „Testiranje svih zaposlenika najbolji je način suzbijanja širenja virusa. Također, iz epidemiološkog aspekta, to je izvrsna prilika za obogaćivanje znanosti informacijama kojima raspolažemo o bolesti COVID-19 jer je radna snaga marke SEAT velik, reprezentativan društveni uzorak. Rezultati ovoga testiranja, koji su anonimni i povjerljivi, predstavljat će temelj za znanstveno istraživanje unutar djelokruga odbora za znanost za očuvanje zdravlja poduzeća marke SEAT.”

Postupno pokretanje aktivnosti

Marka SEAT ponovno je pokrenula proizvodne aktivnosti u ponedjeljak, 27. travnja, u tvornicama u Martorellu i Barceloni te u tvornici Componentes. Ponovno pokretanje aktivnosti odvijat će se postupno radi omogućavanja primjene potrebnih zdravstvenih i sigurnosnih mjera. Cilj ove odluke također je pridonijeti ponovnom pokretanju zapošljavanja unutar poduzeća SEAT i opskrbnog lanca dobavljača kako bi se ograničio gospodarski utjecaj ove zdravstvene krize. U pogledu toga, poduzeće je stupilo u kontakt sa svojim glavnim dobavljačima radi koordinacije ponovnog pokretanja poslovanja.

Tijekom razdoblja između 27. travnja i 4. svibnja jedna će proizvodna smjena raditi na svakoj od triju proizvodnih linija u tvornici SEAT Martorell, gdje se proizvode modeli SEAT Ibiza, SEAT Arona, SEAT Leon i Audi A1, uz okvirno jednu trećinu cjelokupnih kapaciteta. Poduzeće će, ukupno gledano, tijekom prvih dvaju tjedana proizvoditi oko 325 vozila dnevno. Od 11. svibnja dvije će proizvodne smjene raditi na svakoj liniji, također uz jednu trećinu njihova uobičajenog obujma, čime će se omogućiti proizvodnja oko 650 vozila dnevno. Marka SEAT očekuje povratak na proizvodni obujam prije krize početkom lipnja, no to ovisi o razvoju situacije s bolešću COVID-19 i njezinu utjecaju na poslovne aktivnosti.

Nove zdravstvene i sigurnosne mjere

Ponovno pokretanje aktivnosti provest će se s posebnim naglaskom na zaštitu zdravlja i sigurnosti svih zaposlenika. U pogledu toga, marka SEAT pripremila je plan za postupni oporavak poslovanja, čiji je glavni prioritet osigurati zaštitu svih zaposlenika od zaraze bolešću COVID-19, a to uključuje informativne, organizacijske, preventivne i zdravstvene mjere te određene specifične mjere za radnike koji imaju veći rizik od zaraze i koji se tijekom ovih ranih faza ne bi trebali vratiti na svoja radna mjesta.

Točnije, marka SEAT osmislila je precizan zdravstveni protokol u suradnji sa Zajedničkim odjelom za prevenciju za poduzeća Volkswagen koncerna u Španjolskoj i predstavnicima sindikata, u okviru kojeg će se, uz PCR testiranja, prilagoditi proizvodne linije kako bi se osiguralo da svi zaposlenici mogu poštivati održavanje propisane sigurnosne udaljenosti od dva metra, a ako to svojstva radnog mjesta neće dopustiti, provest će se dodatne mjere radi osiguravanja osobnog zdravlja i sigurnosti. Nadalje, svim zaposlenicima uručit će se kirurške maske i na raspolaganju će im stajati gel za dezinfekciju. Također, objekti će se temeljito čistiti prije i nakon svake proizvodne smjene.

Dokle god se ovaj protokol bude primjenjivao za zaštitu zdravlja zaposlenika, proizvodni obujam iz razdoblja prije krize neće se moći postići. Zato uprava poduzeća SEAT i predstavnici sindikata pregovaraju o privremenom planu otpuštanja zaposlenika u proizvodnji zbog organizacijskih razloga. Privremeno otpuštanje trajat će najviše osam tjedana, dok se proizvodnja ponovno ne pokrene u obujmu iz razdoblja prije krize.

Zaposlenici koji nisu povezani s područjem proizvodnje izuzet će se iz plana privremenog otpuštanja. Sve dok se ne uspostavi normalno stanje u pogledu poslovanja, prioritet marke SEAT bit će osiguravanje rada na daljinu kada god to bude moguće, posebno za osobe koja imaju djecu mlađu od 14 godina. Prvi zaposlenici koji nisu povezani s područjem proizvodnje već su se postupno vraćali u svoja radna središta od polovice travnja, a njihov potpuni povratak bit će dovršen tijekom narednih tjedana.

Marka SEAT, predana proizvodnji medicinskih pomagala

U proteklih nekoliko tjedana prestanka proizvodnje uslijed pandemije koronavirusa, marka SEAT angažirala se u okviru nekoliko inicijativa kako bi se smanjile negativne posljedice ove pandemije. Poduzeće je prilagodilo proizvodnu liniju na kojoj se inače proizvodi potkonstrukcija za model SEAT Leon za proizvodnju bolničkih respiratora kao odgovor na potrebe zdravstvenih ustanova nastale uslijed krize izazvane bolešću COVID-19. Marka SEAT proizvodila je više od 600 respiratora tjedno, a proizvodnju je obustavila prošli petak zbog smanjenja opterećenja na bolničkim odjelima za intenzivnu njegu.

Nadalje, marka SEAT također je združila snage s drugim poduzećima radi proizvodnje kirurških maski od filtara koji se upotrebljavaju na radnim postajama lakirnica tvornice u Martorellu. Do sada su tisuće jedinica proizvedene i distribuirane bolnicama, sigurnosnim snagama i drugim organizacijama. Španjolska Agencija za lijekove i medicinske proizvode privremeno je odobrila upotrebu tih maski uslijed zdravstvene krize uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19.