Vijesti

Stigao Hyundai i30 Fastback

U Valenciji je održana europska vozna prezentacija za novinare, novog Hyundai modela – i30 Fastback. i30 Fastback novi je član obitelji i30 te pravi “game-changer”, prvi coupe s pet vrata u kompaktnom segmentu. Hrvatskom tržištu premijerno će biti predstavljen na Zagreb Auto Showu u travnju ove godine.

Sofisticirana silueta i karizmatične proporcije

i30 Fastback karakteriziraju produžene sportske linije i snažan stav, a dinamičan sportski izgled coupea postignut je elegantnim kosim krovnim linijama, dugim poklopcem motora, spuštenim krovom i užom kabinom. Hyundai i30 Fastback donosi značajne razlike u odnosu na model s pet vrata. U usporedbi s hatchback izvedbom, šasija i30 Fastbacka niža je za 5 mm, krov za 25 mm, a tvrdoća ovjesa je povećana za 15%. Sve to doprinosi dinamičnijem i agilnijem vozačkom osjećaju, u isto vrijeme zadržavajući visok stupanj komfora. “i30 Fastback mijenja pravila igre za Hyundai brand, ali i cijelu industriju. Mi smo prvi brand koji ulazi u C segment sa stiliziranim i sofisticiranim coupeom s pet vrata – automobilom koji nitko nije očekivao”, objašnjava Tomas Bürkle, Voditelj dizajna za Hyundai u Europi.

Vodeći paket sigurnosti u klasi

Hyundai i30 Fastback zadovoljava najviše europske sigurnosne standarde te je dobitnik 5 Euro NCAP zvjezdica za sigurnost. Za najbolju aktivnu sigurnost u klasi zaslužni su povezivost i Hyundai SmartSense sustav sigurnosti, između ostalog: Sustav izbjegavanja sudara (FCA), Sustav upozorenja vozača na umor (DAW), Automatska kontrola dugih svjetala (HBA) i Standardni sustav upozorenja prilikom prelaska vozne trake (LKA).

Visokokvalitetni motori za dinamičnu i efikasnu vožnju

Kupcima će na raspolaganju biti dva benzinska i jedan dizelski motor u dvije izvedbe: 1.4 T-GDI turbo-benzinac s četiri cilindra i 140 KS, 1.0 T-GDI turbo-benzinac s tri cilindra i 120 KS te 1.6-litreni turbo-dizel s četiri cilindra u izvedbama od 110 i 136 KS. Jača verzija s 1.4 T-GDI turbo-benzinskim motorom bit će u ponudi s ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa i s automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom, a 1.0 T-GDI u ponudi je s ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa. Standardno, svi motori dolaze uz sustav Idle Stop i Go (ISG) za povećanu učinkovitost.

Vanjski i unutarnji dizajn

Vanjski dizajn i30 Fastbacka kombinira izgled coupea s pet vrata i duh elegantnog Gran Turisma, iz 50-ih i 60-ih godina, s udobnošću za svakodnevnu uporabu. Prednja kaskadna rešetka hladnjaka sada je niža te tako jasnije naglašava poklopac motora. Posebna pozornost posvećena je dizajnu kotača, dostupni su 18-inčni aluminijski naplatci te 17-inčni lakometalni naplatci, koji naglašavaju siluetu i30 Fastbacka. Hyundai i30 Fastback nudi obilje prostora za putnike i prtljagu, dok unutarnja prostranost ostaje netaknuta unatoč sportskoj i elegantnoj vanjskoj izvedbi. i30 Fastback nudi velikodušan kapacitet prtljage od 450 litara te maksimalnih 1.351 litara s preklopljenim sjedalima.

Treća generacija Hyundai i30 modela dizajnirana je, razvijena, testirana i proizvedena u Europi, za europske kupce, na infrastrukturi koju je Hyundai Motor Europe razvio tijekom proteklih 25 godina. Uspjeh i-obitelji predvodi Hyundai i30, a u 2018. godini dostignuta je brojka od milijun prodanih primjeraka, od uvođenja modela i30 na tržište prije deset godina.