Vijesti

Švedska policija prva koristi Volvo V90

Švedska će policija preuzeti prve isporuke svojih policijskih automobila Volvo V90 početkom iduće godine, nakon što je automobil nedavno postigao najviše ocjene na zahtjevnom testu švedske policije.

Zahtjevi postavljeni za interventna vozila su zahtjevniji nego za ‘normalna’ cestovna vozila. U Švedskoj je policijski auto zamišljen kao radno mjesto, što znači da mora zadovoljiti vrlo stroge zahtjeve u područjima kao što su performanse, udobnost, kvaliteta i ergonomija. Test švedske policije za njihova službena vozila se fokusira na pet područja: test kočnica, test prepreka, test izbjegavanja, te test brzine. Ukupna ocjena koju je postigao Volvo V90 je 9,2 (od 10), što je najviša ocjena ikad postignuta na tom zahtjevnom testu.

Završno ispitno izvješće koje su pripremili test vozači švedske policije za Volvo V90 zaključuje: “Ukupno gledajući, teško je naći bilo kakve nedostatke. Šasija, upravljanje, ovjes, kontrola proklizavanja te pogon, sve pokazuju odličnu uravnoteženost. Brze promjene smjera pri visokim brzinama izgledaju vrlo jednostavno, a automobil čini točno ono što mu je rečeno s ublažavanjem bočnih sila i bez napora”.

Dok će švedska policija biti prva koji će početi koristiti V90, Volvo prodaje svoje policijske automobile i drugim zemljama. Druge države koje korist Volvo policijske automobile su: Norveška, Italija, Velika Britanija i Nizozemska. Volvo V90 će, naravno, biti na raspolaganju zainteresiranoj policiji diljem svijeta.

S V90 policijskim automobilom, Volvo podiže rafinirano iskustvo vožnje iz nagrađivanog standardnog V90 na sljedeću razinu. Volvo Car Special Products, odjel je koji razvija automobil kako bi se zadovoljili specifične zahtjeve policijskih snaga. Na primjer, šasija je konstruirana da bude dinamičnija, kočnice i ovjes su poboljšani, a automobil je potpuno opremljen sa svim potrebnim alatima i komunikacijskom opremom. Proces prerade standardnog Volva V90 u policijski traje oko tjedan dana, u posebnom proizvodnom pogonu Volva u švedskom Torslandu.

Volvo ima dugu povijest u razvoju policijskih automobila: već 1929. godine švedska se policija borila protiv kriminala za volanom Volva. U desetljećima koja su slijedila, klasični Volvo modeli kao što su Amazon i 144 također su služili policiji. U novije vrijeme, XC70 i V70 su korišteni od strane policijskih snaga. Volvo XC70, također je bio najbolji policijski automobil ikada testiran od strane švedske policije u vrijeme njegova uvođenja.