Ekologija Izdvojeno

Toyota, Nissan, Honda i Mitsubishi, zajedničkim snagama razvijaju infrastrukturu za punjenje „Plug-in“ hibridnih i električnih vozila

Toyota Motor Corporation, Nissan Motor Co, Ltd, Honda Motor Co, Ltd, i Mitsubishi Motors Corporation najavili su zajedničku suradnju na instalaciji punjača za električna vozila i izgradnji mreže za punjenje koja će vozačima u Japanu omogućiti ugodniju upotrebu njihovih vozila. Ovaj je korak poduzet nakon što je prepoznata potreba za brzim razvojem infrastrukture punjenja, što će popularizirati upotrebu električnih vozila. Uz subvencije japanske vlade, četiri proizvođača automobila će snositi dio troška instalacije uređaja za punjenje. Također će zajednički raditi na razvoju praktične i šire-dostupne mreže punionica, u suradnji s tvrtkama koje već pružaju takve usluge.

         U Japanu je dostupno oko 1.700 uređaja za brzo punjenje te preko 3.000 normalnih punjača, što ne zadovoljava tamošnje potrebe. Osim toga, suradnju između postojećih pružatelja usluga treba unaprijediti, kako bi se korisnicima nudila još kvalitetnija usluga. Vlada je obećala subvencije u iznosu od 100,5 milijardi jena za postavljanje uređaja, kao dio ekonomske politike za fiskalnu 2013. godinu, radi brzog razvoja infrastrukture za punjenje i popularizaciju električnih vozila te alternativnih izvora energije. Trenutno, svaka prefektura u Japanu razrađuje plan za korištenje ovih subvencija. Uz snažnu potporu, četiri proizvođača automobila će zajedničkim snagama postaviti punjače. Do sada je svaki proizvođač automobila razmatrao moguće lokacije uređaja za punjenje. Sada su se složili oko uvjeta suradnje, uz razumijevanje da je infrastruktura za punjenje javno dobro te je treba što prije izgraditi, jer će subvencije biti dostupne ograničen period vremena.

Trenutno su moguća tri načina punjenja električnih vozila: osnovno punjenje, gdje se automobil puni u privatnim kućama ili stanovima; punjenje na javnoj površini gdje se automobil puni na javnim mjestima kao što su tržni centar, robna kuća ili restoran; te brzo punjenje uz auto ceste, benzinske crpke…

Kada je u pitanju upotrebljivost, Plug-in hibridna vozila (PHV) i “plug-in” hibridna električna vozila će imati veliku korist od razgranate mreže punionica, jer će im ona omogućiti maksimalnu duljinu vožnje u električnom načinu rada i stoga smanjiti potrošnju goriva na minimum. Električna vozila (EV), koja ne ispuštaju emisije štetnih plinova, mogu iskoristiti proširenu mrežu za punjenje kako bi povećala doseg na dužim putovanjima. Na temelju ovog sporazuma, četiri tvrtke će zajednički raditi na sljedećem:

1. Instalacija punjača u Japanu ,  u tijeku su studije za povećanje broja normalnih punjača za 8000 i brzih punjača za 4000. Normalni punjači će se ugraditi u komercijalne objekte (npr. veliki tržni centri, robne kuće i obiteljski restorani), ili u objekte uz ceste na kojima se vozači duže zadržavaju (npr. servisi i odmarališta). Brzi punjači će se ugrađivati na mjestima gdje se vozači kraće zadržavaju (npr. parking uz autoput, trgovine i benzinske pumpe).

2. Popularizacija uređaja za punjenje, pokrivanje troškova ugradnje i održavanja

3. Izgradnja infrastrukture za punjenje koja korisnicima pruža jednostavnost,

te omogućuje plaćanje jednom karticom.

4. Suradnja s vladinim agencijama i lokalnom samoupravom

Električna vozila su pogonska snaga svih inicijativa alternativnih izvora energije. Vlada želi povećati uporabu nove generacije ovih vozila, uz plan da ona čine 15 do 20 posto prodaje novih automobila u 2020. godini. Četiri proizvođača automobila su se obvezala da će razviti infrastrukturu za punjenje koja će biti jednostavnija za upotrebu i tako doprinijeti stvaranju društva u kojem će upotreba električnih vozila biti maksimalno povećana.