Ekologija Izdvojeno Vijesti

Toyota testira sustav bežičnog punjenja vozila

Toyota Motor Corporation (TMC) objavljuje da će tijekom veljače započeti sa procesom testiranja novog sustav za bežično punjenje baterija, namijenjenog  plug-in hibridima  i električnim vozilima. Sustav je sposoban puniti vozilo parkirano iznad zavojnice na površini tla, čime je proces punjenja jednostavniji i praktičniji nego ikada do sada.

         Sustav punjenja koristi tehnologiju magnetske rezonance, koja prenosi električnu energiju uslijed promjene intenziteta magnetskog polja između zavojnice na tlu koja odašilje, te zavojnice na vozilu koji prima struju. Sustav je također sposoban izbjeći negativnu pojavu smanjenja učinkovitosti prijenosa, koja može biti uzrokovana nepoklapanjem ili zbog visinskih razlika između emitirajuće i prijemne zavojnice. Sustav je dizajniran kako bi se izbjegle elektromagnetske smetnje za opremu i uređaje u okolini, te je dovoljno čvrst da izdrži vožnju vozila preko njega .Kako bi se vozaču omogućilo parkiranje na optimalan položaj za punjenje, Toyota je razvila novu funkciju za pomoć pri parkiranju, koja prikazuje položaj zavojnica na parkirnom mjestu. Nova funkcija je uparena s Toyotinim Inteligentnim sustavom za pomoć pri parkiranju.

Proces testiranja će uključiti korištenje punjača i tri plug-in hibridna vozila u Japanu, u Aichi prefekturi, tijekom  godinu dana. Testovi će procijeniti zadovoljstvo korisnika, jednostavnost korištenja ovoga sustava, ponašanje uređaja tijekom punjenja ,te  učestalost i trajanje punjenja. Rezultati ispitivanja će se koristiti za daljnji razvoj tehnologije, s krajnjim ciljem njene komercijalizacije. Toyota vjeruje da će komercijalizacija ove tehnologije pomoći u promociji električnih vozila te potaknuti daljnji razvoj i stvaranje pametnijih, jednostavniji i ekološki prihvatljivijih vozila.

Specifikacija sustava za bežično punjenje baterija:

Metoda punjenja magnetska rezonanca
Frekvencija 85 kHz
Input V AC 200 V
Snaga 2 kW
Vrijeme punjenja 90 minuta