Ekologija Vijesti

U muzeju suvremene umjetnosti predstavljena akcija “Očistimo Hrvatsku od olupina“

Od 24. rujna do 22. studenog 2015. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu postavljena je izložba Nepokorena šuma i Radovan Ivšić u kojoj je jedan od partnera i „izlagača“ tvrtka Renault Nissan Hrvatska i udruga Zelene stope, a predstavljena je njihova dugogodišnja akcija „Očistimo Hrvatsku od olupina powered by Renault“.

Izložba Nepokorena šuma posvećena je zapravo Radovanu Ivšiću, istaknutom hrvatskom nadrealističkom pjesniku i dramskom piscu koji tematizira šumu kao višeslojni i višeznačni prostor prepun dojmljivih misaonih i vizualnih poruka. Izložba prezentira i etnografsku, prirodoslovnu i knjižnu građu prateći na taj način koncept ispreplitanja stvarne, prirodne i imaginarne šume.

Tvrtka Renault Nissan Hrvatska našla je svoje prirodno mjesto na toj izložbi zahvaljujući akciji „Očistimo Hrvatsku od olupina powered by Renault“ i Romeu Ibriševiću iz udruge Zelene stope, koji već 12 godina neumorno zajedno nastoje zadržati hrvatske šume „nepokorenima“ izvlačeći iz njih diljem Hrvatske odbačene auto olupine. Tako je u sklopu izložbe, na platou ispred MSU-a u Zagrebu izložena nekolicina fotografija nekih od najupečatljivijih scena olupina u prirodi ili trenutaka njihova izvlačenja, a do 28. rujna bit će izložen i Renault Kadjar, automobil od milja zvan Zelenko, kojim Romeo odlazi u potragu za izgubljenim autima.

Romeo i Zelenko ispred MSU Zelenko ispred MSU-a