Sport Vijesti

Volkswagen I.D. R Pikes Peak

Volkswagen Motosport predstavio je vrhunskog sportaša I.D. R Pikes Peak s potpuno električnim pogonom. Sa snagom od 500 kW (680 KS), okretnim momentom od 650 Nm i težinom manjom od 1.100 kg vrhunski će sportaš 24. lipnja 2018. godine krenuti na legendarnu brdsku utrku Pikes Peak u Colorado Springsu/SAD. Cilj: oboriti postojeći rekord za električna vozila na utrci „Race to the Clouds“ koji sada iznosi 8:57,118 minuta. Ovaj model pritom doslovno sprinta u smjeru budućnosti: 2,25 sekundi od 0 do 100 km/h vrijednost je koja je niža od vrijednosti vozila Formule 1 i Formule E. Model I.D. R Pikes Peak predstavljen je javnosti u francuskom gradu Alésu prije nego što je proslavio svoj debi na trkaćoj stazi u sklopu plasiranja na tržište.

„Cilj marke Volkswagen jest s obitelji I.D. modela dosegnuti sam vrh kada je u pitanju električna mobilnost. Stoga Volkswagenov angažman na utrci Pikes Peak ne određuje samo smjer naše budućnosti u području motosporta, već u pravom smislu riječi ima i iznimno simboličko značenje“,kaže dr. Frank Welsch, član uprave marke Volkswagen osobna vozila zadužen za područje poslovanja „Tehnički razvoj“. „Kupci su oduvijek profitirali od saznanja u području motosporta. Nadamo se da će nam ova saznanja dati važne impulse za razvoj budućih I.D. modela. Sudjelovanje u brdskoj utrci Pikes Peak u svakom će slučaju biti pravi test izdržljivosti za električni pogon.“

„Automobil fantastično izgleda te već nekoliko tjedana izaziva velik interes medija i društvenih mreža“,kaže Jürgen Stackmann, član uprave marke Volkswagen osobna vozila zadužen za područje poslovanja „Prodaja, marketing i postprodaja“. „Ovaj projekt također pokazuje da je Volkswagen sa svojom velikom strategijom za e-mobilnost i uvođenjem obitelji I.D. modela odabrao pravi put. Model I.D. R Pikes Peak i start na najlegendarnijoj brdskoj utrci na svijetu Volkswagenu nude izvanrednu priliku da unese emocionalni i sportski aspekt u temu e-mobilnosti.“

Glavni cilj kod razvoja modela Volkswagen I.D. R Pikes Peak bio je pronalazak idealnog balansa između energetskog kapaciteta i težine. U prvom planu nije bila maksimalna snaga kao što je uobičajeno za trkaća vozila. Time Volkswagenov prototip za Pikes Peak s pravom nosi dvije oznake kvalitete: oznaku „R“, koja je simbol za vozila visokih performansi, i oznaku „I.D.“, koja odnedavno simbolizira pametnu e-tehnologiju marke Volkswagen.

„Slično kao kod serijskih vozila marke Volkswagen, trkaća vozila s električnim pogonom imat će sve važniju ulogu i u području motosporta“,kaže Sven Smeets, direktor tvrtke Volkswagen Motorsport. „Kod razvoja modela I.D. R Pikes Peak izuzetno nam je pomogla suradnja unutar koncerna, posebno u pogledu gustog rasporeda. Dobili smo, primjerice, podršku Volkswagenove proizvodnje akumulatora u Braunschweigu te smo surađivali s odjelom Tehničkog razvoja u Wolfsburgu.“

Inženjeri su odabrali rješenje s dvama pogonima kao što je to svojedobno bio slučaj 1985., 1986. i 1987. godine kod senzacionalnog Golfa s dva motora za Pikes Peak. Kod modela I.D. R Pikes Peak rade dva elektromotora sa snagom sustava od 500 kW (680 KS).

Kao spremnik energije upotrebljavaju se litij-ionski akumulatori – kao i kod proizvodnje serijskih vozila s električnim pogonom. Zahtjev u pogledu ćelija akumulatora je visok: njihova gustoća snage predstavlja presudni kriterij sustava u području visokog napona. Za razliku od serijske proizvodnje, cilj inženjera za motosport nije bio maksimalni doseg, već maksimalna snaga na putu do vrha Pikes Peaka.

Otprilike 20 posto potrebne električne energije proizvodi se tijekom vožnje duge 20 kilometara. Ključna je riječ ovdje povrat energije (rekuperacija): tijekom usporavanja elektromotori, koji u ovom slučaju rade kao generatori, pretvaraju dio kočione energije u struju koju potom pohranjuju u akumulatoru.

Jedan od posebnijih izazova na utrci Pikes Peak: testne vožnje na brdskoj trkaćoj stazi u Colorado Springsu ukupne dužine 19,99 kilometara moguće su samo na određenim dionicama i u vrlo ograničenom opsegu. Stoga se veći dio testiranja ne provodi na stvarnoj ruti, već na trkaćim stazama. Predstavljanjem modela javnosti u Alésu program Pikes Peak marke Volkswagen prelazi u sljedeću fazu.

Vozač svjetske klase i branitelj naslova na utrci Pikes Peak Romain Dumas upravljat će modelom Volkswagen I.D. R Pikes Peak tijekom pokušaja obaranja postojećeg rekorda za električna vozila. Ovaj 39-godišnji Francuz obožava izazove poput ovih te je osim triju pobjeda na utrci Pikes Peak također odnio dvije pobjede na utrci 24 sata Le Mansa. Dumas, čiji je uzor legenda motosporta Jacky Ickx, inače je rođen u Alèsu.

Start na visini od 2.862 metra, uspon od 1.440 metara, 156 zavoja, 100- postotni asfalt i samo jedan pokušaj – u lovu na rekord za električna vozila 24. lipnja 2018. godine u apsolutno najboljoj formi ne moraju biti samo tehnika i vozač, već i vanjski uvjeti moraju biti povoljni. Krajem lipnja na vrhu Pikes Peaka visokom 4.302 metra, koji ujedno predstavlja cilj, nerijetko su izmjerene temperature ispod točke ledišta.