Tehnika Vijesti

Volvo Cars i Varjo predstavljaju prvu uporabu miješane stvarnosti za razvoj automobila u svijetu

Budućnost razvoja automobila je stigla: Volvo Cars i Varjo, finski proizvođač vrhunskih naočala za obogaćenu stvarnost, kreirali su prvi pristup miješane stvarnosti za ocjenjivanje prototipa, modela i tehnologija aktivne sigurnosti u svijetu.

Zahvaljujući odluci fonda Volvo Cars Tech o ulaganju u Varjo, ta će se suradnja dodatno ojačati. Tech Fund je fond rizičnoga kapitala proizvođača automobila koji ulaže u start-up tehnološka poduzeća s visokim potencijalom.

Volvo Cars i Varjo po prvi put omogućuju vožnju pravog automobila uz uporabu naočala za miješanu stvarnost, a dodani su virtualni elementi ili sveobuhvatne funkcije koje se čine stvarne, i to za vozača, a i za senzore automobila u svrhu razvoja. Nešto takvo dosad nije uspio učiniti nijedan drugi proizvođač automobila.

Naočale Varjo XR-1 omogućuju fotorealističnu miješanu ili virtualnu stvarnost visoke rezolucije koja je bolja od bilo čega što je trenutno na raspolaganju. Kao takve, naočale XR-1 mogu znatno smanjiti vremenski okvir razvoja, stvaranjem nove sposobnosti za gotovo trenutačno ocjenjivanje funkcija i modela.

U usporedbi s njihovim prethodnikom, naočale XR-1 odlikuju dodatne kamere visoke rezolucije koje omogućuju miješanu stvarnost. Tako će dizajneri i inženjeri Volvo Cars „voziti“ automobile budućnosti i ocjenjivati sve funkcije u simulacijskom okruženju puno godina prije njihova nastanka, što tvrtki omogućuje razvoj najsigurnijih automobila s najnaprednijim korisničkim iskustvom.

„Zahvaljujući tom pristupu miješane stvarnosti, možemo početi ocjenjivati modele i tehnologije dok su doslovce još uvijek u fazi iscrtavanja“, izjavio je Henrik Green, tehnološki direktor u tvrtki Volvo Cars. „Umjesto uobičajenoga statičkog načina ocjenjivanja novih proizvoda i ideja, koncepte možemo smjesta isprobati na cesti. Taj pristup omogućuje znatnu potencijalnu uštedu troškova zahvaljujući definiranju prioritetnih zadataka i uklanjanju uskih grla puno prije u postupku dizajniranja i razvoja.“

Naočale XR-1 inženjerima Volvo Cars također omogućuju puno jednostavniji razvoj i procjenu rješenja aktivne sigurnosti. Stručnjaci za sigurnost u Volvovim istraživačkim objektima u Švedskoj mogu voziti prave automobile, dok nose naočale XR-1, i pritom ispitivati virtualne sustave aktivne sigurnosti koji su implementirani zahvaljujući obogaćenoj stvarnosti u stvarnom okruženju.

Vrlo precizna tehnologija za praćenje očiju, koja je ugrađena u XR-1, olakšava ocjenjivanje načina na koji vozači koriste novu funkcionalnost i utvrđivanje u kolikoj ih mjeri na bilo koji način to ometa u vožnji. Taj tehnološki osmišljen pristup mjerenju razine smetnji tvrtki Volvo Cars osigurava razvoj nove funkcije, bez uzrokovanja dodatne smetnje.

„Već od samoga početka naša je vizija bila ostvariti proizvod koji bi mogao besprijekorno udružiti stvarno i virtualno“, izjavio je Niko Eiden, osnivač i generalni direktor tvrtke Varjo. „Iznimno napredni načini kojima Volvo Cars koristi XR-1 ukazuju na to da tehnologija tvrtke Varjo omogućuje stvari koje su prije bile nemoguće. Zajedno s Volvom započeli smo novo razdoblje profesionalne miješane stvarnosti.“

Volvo Cars u automobilskoj industriji prednjači po pitanju uporabe obogaćene i virtualne stvarnosti u dizajnu i razvoju. Partnerstvo s tvrtkom Varjo jest najnovija i najnaprednija manifestacija snažnoga položaja tvrtke na tome području. Volvo Cars vjeruje u moć pametnih partnerstava s vodećim tehnološkim tvrtkama za razvoj tehnologija sljedećih generacija.

„Varjo je jasan lider na svojem području“, navodi Zaki Fasihuddin, generalni direktor fonda Volvo Cars Tech. „Tehnologija tvrtke vrlo je obećavajuća za budućnost, međutim već i danas nudi jasne aplikacije za Volvo Cars. Varjo je školski primjer vrste poduzeća u koja želimo ulagati.“

Naočale Varjo XR-1 i primjena tehnologije Volvo Cars predstavljene su na izložbi obogaćene stvarnosti Augmented Reality World Expo u Santa Clari u Kaliforniji. U svrhu primjene tehnologije, predan je patent.