Vijesti

Volvo – „Ultimativni simulator vožnje“

Inženjeri Volvo Cars nazivaju ga „ultimativnim simulatorom vožnje“, premda im to nije samo izgovor za prepuštanje igranju. Umjesto toga, revolucionarni simulator mješovite stvarnosti koristi se za nove korake na području sigurnosti i tehnologije autonomne vožnje.

Postavke sa sjedalom vozača koje se pomjera, volanom s haptičkim povratnim informacijama i slušalicama za virtualnu stvarnost s kristalno jasnim zvukom svakoga bi ozbiljnog igrača učinile ljubomornim, ali simulator Volvo Cars taj koncept podiže na višu razinu pa nije lako razlikovati stvarnost od simulacije. Što je suština svega.

Uz pomoć vrhunske tehnologije vodeće 3D razvojne platforme Unity u realnome vremenu i finskih stručnjaka za virtualnu i mješovitu stvarnost iz tvrtke Varjo simulator uključuje vožnju pravog automobila stvarnim cestama. Udružuje životnu 3D-grafiku visoke rezolucije, slušalice za obogaćenu stvarnost i odijelo Teslasuit za cijelo tijelo, koje osigurava haptičke povratne informacije iz virtualnoga svijeta, a ujedno prati i reakcije tijela.

Ta kombinacija programske i strojne opreme inženjerima Volvo Cars omogućuje simulacije nebrojenih prometnih scenarija na stvarnoj ispitnoj stazi, s uporabom pravog automobila i posve sigurno. Inženjeri mogu steći značajan uvid u interakciju ljudi i automobila u svrhu razvoja nove sigurnosti, pomoći vozaču i autonomnih svojstava vožnje.

Ispitivači mogu biti izloženi izmišljenim funkcijama aktivne sigurnosti i pomoći vozaču, nadolazećim autonomnim korisničkim sučeljima, budućim modelima automobila i brojnim drugim scenarijima. Može se koristiti na pravim ispitnim stazama ili u testnom laboratoriju, a svaki je scenarij potpuno prilagodljiv. Mogućnosti su zapravo beskonačne.

„Ultimativni simulator“ Volvo Cars jučer je predstavljen na događaju u izravnom prijenosu iz Arene otvorenih inovacija tvrtke Volvo, koji je vodila skupina njezinih stručnjaka za inovacije. Događaj možete na zahtjev pogledati OVDJE.

Lani je Volvo Cars zajedno s tvrtkom Varjo postao prvi proizvođač automobila koji je omogućio vožnju pravog automobila za vrijeme nošenja slušalica za mješovitu stvarnost. Sada se ta suradnja proširila na Unity i proizvođača haptičkih odijela za cijelo tijelo Teslasuit. 

Prema riječima ​​Caspera Wickmana, seniorskoga voditelja korisničkog iskustva u Areni otvorenih inovacija Volvo i jednog od domaćina izravnoga prijenosa, to tvrtki Volvo Cars omogućuje proučavanje autentičnih ljudskih reakcija u sigurnom okruženju i uz djelić troškova stvarne provjere. 

„Suradnja s velikim tvrtkama, kao što su Varjo, Unity i Teslasuit, omogućila nam je ispitivanje nebrojenih scenarija koji izgledaju i osjećaju se stvarno, a da pritom nije bilo potrebe ni za kakvom fizičkom gradnjom“, rekao je Casper Wickman. „Omogućuje nam ispitivanje stvarnih automobila kroz prometne scenarije koji izgledaju stvarno, ali se mogu prilagoditi pritiskom na gumb.“

U razvoju sigurnosnih sustava za automobile, poput tehnologija za sprječavanje sudara, ispitivanje je od ključnoga značenja. Međutim, ispitivanje tih sustava u stvarnosti može biti opasno, dugotrajno i skupo. Simulacije virtualne i mješovite stvarnosti pak omogućuju posve sigurno testiranje u autentičnim okruženjima, bez potrebe za gradnjom bilo kojih fizičkih prototipa ili uspostave kompleksnih scenarija.

„Primjenom te najsuvremenije tehnologije istražujemo i upravljamo razvojem kako bismo ostvarili sigurne automobile u budućnosti. Odlično je imati ulogu u tome“, rekao je Casper Wickman.

Cjelokupnu snimku uživo možete pogledati ovdje, a isječak snimke događaja možete preuzeti ovdje.

Predstavljena tehnologija:

Slušalice za mješovitu stvarnost Varjo

Prošle godine je Volvo Cars zajedno s tvrtkom Varjo postao prvi proizvođač automobila koji je omogućio vožnju pravog automobila za vrijeme nošenja slušalica za mješovitu stvarnost. Slušalice Varjo XR-1 Developer Edition koriste video kamere za uspostavu mješovite stvarnosti i osiguravaju mješovitu ili virtualnu stvarnost u visokoj rezoluciji. Sa slušalicama Varjo XR-1, predmeti i okruženja kreirani u platformi Unity mogu se bez poteškoća uključiti u stvarni svijet.

Odijelo Teslasuit

Primjenom sila, vibracija ili pokreta haptička tehnologija omogućuje rekonstrukciju doživljaja dodira pri interakciji s virtualnim svijetom. Ako nose napredno haptičko odijelo tvrtke Teslasuit, simulacijski ispitivači iz tvrtke Tesla mogu tjelesno osjetiti male reprodukcije sila koje bi doživjeli prilikom nesreće, a da zapravo nisu izloženi riziku.Odijelo inženjerima u Volvu također omogućuje ispitivanje tih reakcija uz proučavanje kako se mišići, stupnjevi stresa i otkucaji srca odzivaju na stres, a te spoznaje mogu upotrijebiti prilikom kreiranja sigurnosnih sustava sljedeće generacije, čiji je cilj izbjeći rizične situacije, odnosno ublažiti ih.

Simulacijski motori Unity

Simulacijski se scenariji kreiraju primjenom najnovije 3D programske opreme u stvarnome vremenu Unity, tvrtke koja stoji iza jedne od omiljenih razvojnih platformi za razvoj video igara na svijetu. S uporabom platforme Unity, stručnjaci u Volvu mogu uspostaviti virtualna okruženja i predmete koje će koristiti u simulacijama, ili pak u potpuno virtualno okruženje unose potpuno precizan 3D model bilo kojeg automobila Volvo, a pritom ocjenjuju koncept pod različitim svjetlima, u različitim vremenskim prilikama i na različitim mjestima.