Vijesti

VW Amarok sa 272 KS

Počela je proizvodnja novog modela Amarok s novim vrhunskim motorom. Premium pick-up vozilo sa snažnim V6 motorom snage 190/200 kW počelo se proizvoditi u pogonu marke Volkswagen gospodarska vozila (glavna tvornica u Hannoveru). Istaknute su značajke V6 TDI motora sljedeće: osim okretnog momenta od 580 Nm, ovaj motor također ima funkciju Overboost od 10 kW, što je ujedno jedinstveno za pick-up vozila ove veličine. Nova specifikacija motora dostupna je za verzije Amarok Highline i Aventura. Amarok Aventura sa 190 kW također sadrži nove vizualne elemente kao što su crni obrub krova, novi 20“ kotači i poseban metalik lak u Peacock zelenoj boji, koji je prvi put dostupan za Amarok.

Jedno od prvih vozila koje će napustiti proizvodni pogon u Hannoveru s novom, vrhunskom specifikacijom motora jest Amarok Aventura s dvostrukom putničkom kabinom i 3-litrenim V6 TDI motorom. Ova verzija serijski je opremljena 6- cilindričnom pogonskom jedinicom sa snagom od 190 kW/258 KS te dodatnom funkcijom Overboost, pogonom na sve kotače 4MOTION i 8-stupanjskim automatskim mjenjačem. U kombinaciji sa završnom metalik Ravenna plavom bojom ovo je pick-up vozilo opremljeno 20“ kotačima od lakog metala „Talca“.

Veći okretni moment povećan s dosadašnjih 550 Nm na 580 Nm i znatno veća snaga – zasigurno će oduševiti kako poslovne tako i privatne kupce. Puni okretni moment motora novog Amaroka već je dostupan u rasponu od 1400 do 3000 o/min, a puna izlazna snaga u rasponu od 3250 do 4000 o/min.

Izlazna snaga novog Amaroka V6 od 258 KS također je jedinstvena u njegovu segmentu, a upotrebom privremeno dostupne funkcije Overboost postiže se vrijednost do čak 272 KS. Amarok Highline i Amarok Aventura stoga jasno pokazuju svoj stav: sa 190 kW ili uz upotrebu funkcije Overboost potpunim pritiskanjem papučice gasa privremeno čak s 200 kW Amarok je dospio u novu kategoriju snage u usporedbi s prethodno dostupnom razinom snage od 165 kW.

Stalni pogon na sve kotače 4MOTION i 8-stupanjski automatski mjenjač isporučuju se serijski u Amaroku s novim, vrhunskim motorom – kako za verziju Highline tako i za model Aventura. Amarok s novim, većim V6 motorom ispod poklopca motora također ima cijeli niz dodatnih vizualnih promjena: obrub krova, obloga stupa i drugi elementi krova na Amaroku Aventura izvedeni su, primjerice, u Titanium crnoj boji.

Zajedno sa sjedalima od Nappa kože u Titanium crnoj boji stvaraju iznimno skladan, privlačan izgled. Novi motor s vrhunskim specifikacijama kreće se u slučaju Amaroka Aventura na sjajno poliranim 20“ kotačima „Talca“ u Dark Graphite izvedbi. K tomu je metalik lak u Peacock zelenoj boji, koji prethodno nije bio u ponudi za Amarok, ekskluzivno dostupan za verziju Aventura sa 190 kW koja se proizvodi u Hannoveru. Zajedno s nosačem Sports Bar u boji karoserije ova izvedba laka naglašava cjelokupni sportski dojam ovog modela. Osim toga su i dalje u području vanjskog dizajna dostupne opcijske mat izvedbe laka (Indium siva, Ravenna plava) te prethodna metalik Ravenna plava boja, koja modelu Aventura daje njegov ekskluzivni dašak posebnosti.

Funkcije kao što su biksenonska glavna svjetla s LED svjetlima za dnevnu vožnju i dalje su dio serijske opreme novog modela Amarok Aventura V6 sa 190 kW. Paket Svjetlo & vidljivost (funkcije Leaving Home i Coming Home te intervalna funkcija brisača sa senzorom za kišu), prednja svjetla za maglu sa svjetlima za skretanje i električno sklopiva vanjska zrcala također su serijske značajke modela Aventura koje su ujedno opcijski dostupne za varijantu Highline. Opcijski dostupni RCS, skraćenica za sustav izvlačne pokrivke (eng. Roll Cover System), predstavlja pokrivku koja se može izvlačiti za teretni prostor od 2,52 četvorna metra i koja je sada dostupna u optici srebrna svjetlucavog aluminija. Pokrivka pruža zaštitu od, primjerice, prašine, vlage i znatiželjnih pogleda. Veličina teretnog prostora k tomu postavlja nova mjerila u ovom segmentu pick-up vozila. Dizajnerska zaštita podvozja ispod prednjeg kraja modela Amarok Aventura sada je također u potpunosti izvedena u srebrnoj boji.

Prvi modeli Amaroka s novom, vrhunskom specifikacijom V6 motora od 190 kW bit će dostupni kod trgovaca marke Volkswagen gospodarska vozila od sredine lipnja 2018. godine. No narudžbe za novu, vrhunsku specifikaciju motora već se zaprimaju. Početna cijena za novi Amarok s motorom najveće snage iznosi 293.523 kn neto s uključenim PPMV-om (356.216 kn s PDV-om) za Amarok Highline te 365.888 kn neto s uključenim PPMV-om (446.672 kn s PDV-om) za Amarok Aventura. S najmanjim V6 motorom snage 120 kW moguće je postati dijelom 6-cilindričnog svijeta Volkswagen koncerna s početnom cijenom od svega 230.072 kn neto s uključenim PPMV-om (280.840 kn s PDV-om).

Volkswagen Amarok s V6 dizelskim motorom pravi je pobjednik. To je činjenica koju su između ostaloga potvrdili međunarodni predstavnici medija. Oni su Amarok proglasili najboljim „Međunarodnim pick-up vozilom“ za 2010., a to su iznova učinili i za 2018. godinu – što je jedinstveno u ovoj klasi vozila!