Vijesti

VW e-Crafter

Na ovogodišnjem sajmu IAA Gospodarska vozila u Hannoveru marka Volkswagen gospodarska vozila predstavlja prototip novog e-Craftera, u potpunosti promišljenog koncepta za nultu stopu emisije ispušnih plinova za dostavu u gradskom prometu.

Od prvih je nacrta za novi Crafter električna energija bila uključena u tijek planiranja kao varijanta pogonskog sustava, spomenuo je dr. Eckhard Scholz, predsjednik uprave marke Volkswagen gospodarska vozila, prilikom davanja izjave o brzome razvoju ovoga konceptualnog vozila: „Prva e-Crafter vozila kupci će moći nabaviti u 2017. godini.“

Električni pogonski sustav nije nimalo promijenio karakter novog Craftera. Konceptualno vozilo i nadalje nudi robusnu kvalitetu unutrašnjosti, a ona uključuje izvrstan kapacitet teretnog prostora, idealnu zapreminu teretnog prostora od 11,3 kubična metra i maksimalnu visinu teretnog prostora od 1.961 milimetra. Raspoloživa širina teretnog prostora između kućišta kotača iznosi 1.380 mm, a najveća dužina teretnog prostora doseže 4.855 mm, što znači da su ukupne dimenzije novog e-Craftera ostale netaknute.

S dozvoljenom ukupnom težinom od 4,25 t, ovo konceptualno vozilo spremno za cestovni promet ubrzava 100-kW električni motor do najveće dozvoljene brzine od 80 km/h. Kako vožnja gradom tako ni međugradska vožnja stoga ne predstavljaju nikakav problem. Zahvaljujući najvećem okretnom momentu od 290 Nm, koji je učinkovito raspoloživ bez ikakve odgode, postizanje prikladne razine performansi je mačji kašalj, čak i kod najveće opterećenosti od 1.709 kg.

Baterija ovoga konceptualnog vozila, koja se sastoji od 312 ćelija te posjeduje ukupni kapacitet od 43 kWh, smještena je na način kojim se ostvaruje ušteda prostora, i to ispod podnice teretnog prostora. Kapacitet teretnog prostora stoga ostaje nepromijenjen. Ovisno o konfiguraciji vozila, baterija omogućuje doseg veći od 200 kilometara. A ovisno o prikladnom kapacitetu struje punjenja, baterije se mogu napuniti do stanja napunjenosti od 80 posto za svega 45 minuta. Dizajn e-Craftera već je u obzir uzeo budući razvoj baterijskog sustava, kojim će se – ovisno o zahtjevima kupaca i specifikacijama – moći slobodno konfigurirati dosezi do 400 kilometara. To su vrlo zanimljivi izgledi za brojne industrije, ne samo one koje djeluju na cestama središta gradova.

Novo konceptualno vozilo e-Crafter razlikuje se od dizelske varijante svojom Reef plavom metalik bojom, branicima i zaštitnim letvama na bočnim pragovima obojenima u istoj boji te plavom trakom na rešetki hladnjaka. Tihi Crafter također se može prepoznati sprijeda, i to po svjetlima za dnevnu vožnju u obliku slova C, tipičnom značajkom kojom se odlikuju električna vozila marke Volkswagen. Kokpit se razlikuje od dizelskih varijanti po tome što umjesto brojača okretaja ima „Powermeter“, pokazivač stanja električnog pogona, kožno kolo upravljača s plavim ukrasnim šavovima i sjedala u Titanium crnoj boji s elementima u plavoj boji. Teretni prostor već je prikladno opremljen za izazove sutrašnjice, a s njima će se sektor usluge dostavljanja svakako morati suočiti. Za elemente podnice teretnog prostora, uključujući sustav traka za vezanje tereta ProSafe, sustav Flex-Rack i sustav polica Globelyst, zaslužan je stručnjak za opremu za nadogradnju Sortimo. Za konceptualno vozilo koje se izlaže na sajmu IAA osigurana je i servisna stanica, u kojoj se mogu skladištiti i puniti zamjenske baterije za posebne električne teretne bicikle.

 

Tehnički podaci: VW e-Crafter:

 

Pogon električni motor
Snaga 100 kW
Okretni moment 290 Nm
Baterija litij-ionska (26 x 12 ćelija) 43 kWh 384V
Trajanje punjenja 45 min (pri 40 kW DC)
Dozvoljena ukupna masa 4.250 kg
Najveća brzina 80 km/h
Doseg 208 km
Masa praznog vozila 2.541 kg
Opterećenje 1.709 kg
Zapremina teretnog prostora 11,3 m3

e-crafter_01 e-crafter_02 e-crafter_03