Ekologija Sport Vijesti

VW I.D. R za Pikes Peak

Najnoviji projekt marke Volkswagen u području motosporta dobiva svoje ime: I.D. R Pikes Peak naziv je potpuno električnog prototipskog trkaćeg automobila s kojim Volkswagen želi nastupiti na utrci Pikes Peak International Hill Climb 24. lipnja 2018. u Coloradu/SAD.

Električni sportski automobil s pogonom na sve kotače objedinjuje svoju ulogu predstavnika buduće električne obitelji I.D. s paletom proizvoda marke Volkswagen koja se odlikuje najizraženijim sportskim karakteristikama, modelima tvrtke R GmbH. On istovremeno predstavlja prvi korak u smjeru buduće intenzivnije suradnje između tvrtki Volkswagen R i Volkswagen Motorsport. Marka Volkswagen k tomu planira do 2025. godine ponuditi više od 20 potpuno novih električnih vozila. Početak proizvodnje prvog serijskog modela obitelji I.D. predviđen je krajem 2019. godine u saskom gradu Zwickauu.

„S Volkswagenom i obitelji I.D. želimo na sam vrh električne mobilnosti“, objašnjava dr. Frank Welsch, član uprave zadužen za razvoj. „Sudjelovanje u najpoznatijoj brdskoj utrci svijeta s modelom I.D. R Pikes Peak nema samo simbolično značenje, već općenito predstavlja i vrijedan test izdržljivosti za razvoj električnih automobila.“

Jürgen Stackmann, član uprave zadužen za prodaju, marketing i postprodaju, dodaje: „Pikes Peak je bez dvojbe najlegendarnija brdska utrka na svijetu. To je izvanredna prilika za Volkswagen da zahvaljujući projektu I.D. R unese emocije i sportski duh u temu električne mobilnosti.“

Race to the clouds na visini od 4300 metara – revanš za propuštenu pobjedu 1987. godine

Međunarodna brdska utrka Pikes Peak – znalcima poznata i pod imenom „Race to the clouds“ – održava se od 1916. godine u blizini Colorado Springsa na planinskom masivu Rocky Mountains. Njezina dionica od 19,99 kilometara vodi od starta na visini od 2.800 metara do vrha na 4.302 metra nadmorske visine. Volkswagen je u brdskoj utrci Pikes Peak posljednji put sudjelovao 1987. godine sa spektakularnim Golfom s dva motora i impozantne 652 KS, ali je za dlaku propustio pobjedu.

„Dakle, krajnje je vrijeme za uzvrat!“, kaže direktor tvrtke Volkswagen Motorsport Sven Smeets. „I. D. R Pikes Peak za nas predstavlja izuzetno uzbudljiv izazov kako bismo pokazali što je sve u motosportu moguće s električnim pogonom. Naša kompletna posada oko vozača Romaina Dumasa izuzetno je motivirana da ostvari novu najbolju vrijednost za električna vozila.“ Rekord u klasi električnih prototipa trenutačno iznosi 8:57,118 minuta, a postavio ga je Novozelanđanin Rhys Millen 2016. godine (e0 PP100).