Vijesti

VW razvija električno trkaće vozilo za Pikes Peak

Volkswagen razvija potpuno električno trkaće vozilo za najpoznatiju svjetsku planinsku utrku. Prototip s pogonom na sve kotače trebao bi se naći na startnoj poziciji utrke Pikes Peak International Hill Climb u Coloradu (SAD) dana 24. lipnja 2018. godine kako bi na cilju na visini od 4.300 metara postavio nove najbolje rezultate za električna vozila. Novi projekt iz područja motosporta dio je transformacije marke Volkswagen u vodećeg proizvođača e-vozila: do 2025. godine marka će u svojem portfelju nuditi 23 modela s potpuno električnim pogonom.
„Planinska utrka Pikes Peak jedno je od najpoznatijih svjetskih automobilskih natjecanja. K tomu predstavlja golemi izazov i stoga je idealna za dokazivanje snage tehnologija budućnosti“, objasnio je voditelj odjela za razvoj dr. Frank Welsch. „Naše električno trkaće vozilo bit će opremljeno inovativnom tehnologijom u području akumulatora i pogona. Ovaj ekstremni ispit izdržljivosti na Pikes Peaku donijet će nam važna saznanja u pogledu daljnjeg razvoja i pružiti uvid u naše proizvode i njihovu tehnologiju.“
Ovo vozilo razvija tvrtka Volkswagen Motorsport u uskoj suradnji s odjelom za tehnički razvoj u Wolfsburgu. „Utrka na Pikes Peaku predstavlja novi početak za nas. Prvi put razvijamo potpuno električno trkaće vozilo“, objašnjava direktor tvrtke Volkswagen Motorsport Sven Smeets. „Ovaj projekt k tomu je važna prekretnica u novom oblikovanju motosporta. Naša momčad s posebnim će entuzijazmom prihvatiti ovaj veliki izazov.“ Tvrtka Volkswagen Motorsport zadnji je put sudjelovala u utrci na Pikes Peaku 1987. godine sa spektakularnim Golfom s dvama motorima, koji je za dlaku promašio ciljnu crtu. „Krajnje je vrijeme za uzvrat“, nastavlja Smeets.
Međunarodna utrka na Pikes Peaku – koju znalci također nazivaju „Race to the clouds“ – održava se od 1916. godine u blizini Colorado Springsa na Stjenjaku (eng. Rocky Mountains) i vodi preko staze dužine 19,99 kilometara od startne crte na visini od 1.440 metara sve do vrha koji se nalazi na 4.300 metara nadmorske visine. Rekord u kategoriji električnih prototipova vozila trenutačno iznosi 8 minuta i 57,118 sekundi, a postavio ga je u 2016. godini američki vozač Rhys Millen (e0 PP100).