Vijesti

Započela proizvodnja novog Nissana Juke

Nissan je započeo proizvodnju novog Jukea u tvornici u Sunderlandu, u koju je investirao 100 milijuna funti.

Dizajniran, konstruiran i proizveden u tvornici u Ujedinjenoj Kraljevini, novi je Juke posebno razvijen kako bi ispunio zahtjeve europskog tržišta. Tvornica u Sunderlandu ujedno je i jedina u kojoj se proizvodi druga generacija ovog kompaktnog crossovera.

Deset godina nakon što je originalni Juke izašao iz okvira B-segmenta, Nissan je predstavio novi Juke. Uvođenjem nove tehnološke opreme i sustava za povezivanje, Nissan je ponovno podigao letvicu u segmentu kompaktnih crossovera.

Novi je Juke razvijen u suradnji Nissanova dizajnerskog studija i timova za istraživanje i razvoj u Paddingtonu u Londonu i Cranfieldu u Bedfordshireu. Također, 70% njegove proizvodnje namijenjeno je europskom tržištu, gdje se i nalaze dvije trećine njegovih dobavljača.

Prilikom obilaska tvornice u Sunderlandu u kojoj su u tijeku završne pripreme za proizvodnju, predsjednik Nissana Europe Gianluca de Ficchy izjavio je: „Novi Juke predstavlja dodatnih 100 milijuna funti ulaganja u našu tvornicu u Sunderlandu te je dizajniran, konstruiran i proizveden u Ujedinjenoj Kraljevini za europske kupce. Prije 35 godina Nissan je odlučio otvoriti tvornicu u Ujedinjenoj Kraljevini za potrebe europskog tržišta. Otad je Sunderland proizveo deset milijuna vozila i tako postao najveća tvornica automobila u povijesti Ujedinjene Kraljevine, a novi model Jukea najpovezaniji Nissanov automobil. Uzevši u obzir više od 35.0000 radnih mjesta koje je Nissan osigurao u Ujedinjenoj Kraljevini, želio bih zahvaliti našim stručnim timovima u Paddingtonu, Cranfieldu i Sunderlandu kao i široj mreži dobavljača na trudu koji su uložili u stvaranje ovog posve novog modela.”

Osim 5.000 sati uloženih u obuku iznimno kvalificiranog osoblja kako bi se osigurala kvalitetna proizvodnja, tvornica se odlučila na dodatna odlaganja kako bi novi Juke ponudio brojne napredne tehnologije i visoku razinu personalizacije unutarnjeg i vanjskog izgleda.

U proizvodnji se koristi više od 27 novih alata za obradu vrlo izdržljive čelične karoserije kako bi se stvorio još upečatljiviji i prostraniji crossover atletskog izgleda koji ne pristaje na kompromise kada je riječ o performansama. U lakirnicu su ugrađene četiri nove komore za bojenje Jukea u neku od 15 dostupnih dvobojnih kombinacija. Juke pokreće štedljivi 1,0-litreni trocilindarski benzinski motor DIG-T s turbopunjačem koji se proizvodi u tvornici u Sunderlandu. Zahvaljujući snazi od 117 KS nudi bolje performanse, manju potrošnju goriva i veću uglađenost.

Steve Marsh, potpredsjednik Nissanova odjela za proizvodnju u Ujedinjenoj Kraljevini, izjavio je: „Raduje nas što je započela proizvodnja novog Jukea. Naših milijun obožavatelja diljem Europe uskoro će ga moći vidjeti na cestama. Juke je ključan dio povijesti naše tvornice, zato smo iznimno ponosni što smo dočekali proizvodnju novog modela.” „Naši su dizajneri i inženjeri odradili sjajan posao kako bi naš tim za proizvodnju mogao proizvesti visokokvalitetno vozilo koje ispunjava sva očekivanja kupaca.”

Za potrebe povećanja proizvodnje novog Jukea, bit će potrebno povećati broj radnika u drugoj proizvodnoj liniji. Zbog promjena u rasporedu, radnici iz prve proizvodne linije bit će uključeni i u rad druge proizvodne linije te će raditi u dvije smjene. Ukupan broj zaposlenika tvornice ostat će isti.

Zahvaljujući povezanim uslugama i mogućnosti ažuriranja putem interneta, novi je Juke dosad najpovezanije Nissanovo vozilo. Novi je model opremljen naprednim sustavom NissanConnect, 8-inčnim dodirnim zaslonom, ugrađenom Wi-Fi mrežom i sustavom glasovnih naredbi. Nissanov sustav ProPILOT nudi elektronički sustav upravljanja, ubrzavanja i kočenja. Sustav ProPILOT posebno je osmišljen za vožnju autocestom u jednom traku, a sada će po prvi put biti dostupan za Juke.

Prodaja na europskim tržištima počinje krajem studenog.